1. Pierderea sensorineurală a auzului

Denumirea de pierdere senzorineurală a auzului descrie două probleme diferite: pierderea senzorială care afectează urechea internă şi pierderea neurală care afectează nervul auditiv.

Ce este?

În trecut, pierderea senzorineurală a auzului era denumită „surzirea nervului”. Acum ştim că în majoritatea cazurilor, problema este generată de urechea internă şi nu de nervul auditiv. Totuşi, continuăm să grupăm cele două probleme, deoarece urechea internă şi nervul auditiv sunt conectate şi trebuie să funcţioneze împreună.
Este un alt motiv pentru care pierderea de auz trebuie să tratată cât mai rapid cu putinţă – căile neuronale descendente ale sistemului auditiv necesită semnalele neurale de la căile neuronale ascendente pentru a se dezvolta şi pentru a rămâne sănătoase.

Care sunt cauzele?

Cauzele pierderii senzorineurale a auzului sunt variate însă, în general, pot fi împărţite în două categorii: congenitale şi dobândite.

Pierderea congenitală a auzului este prezentă la naştere şi este cea mai comună problemă la nou-născuţi. Poate fi moştenită sau cauzată de dezvoltarea anormală în stadiile fetale ale vieţii. Înainte de dezvoltarea vaccinului, rubeola maternă sau Pojarul german era cauza comună a pierderii congenitale a auzului.

Pierderea dobândită a auzului, care se petrece după naştere, poate fi cauzată de o gamă largă de factori. Aceştia includ traume, presbycusis (pierderea auzului asociată înaintării în vârstă), expunerea la zgomotele provocate de aparate sau arme de foc, sindromul Meniere şi meningită. Medicamentele ototoxice – care afectează urechea însă pot fi necesare în tratarea anumitor afecţiuni medicale care pun viaţa în pericol – pot, de asemenea, să declanşeze pierderea auzului. O tumoare pe nervul auditiv poate cauza, mai rar, pierderea neurală a auzului.

Care sunt simptomele?

Când este prezentă în ambele urechi, pierderea senzorineurală a auzului va genera dificultăţi de înţelegere, chiar şi atunci când vorbirea este suficient de puternică. Când este prezentă într-o singură ureche, puteţi întâmpina dificultăţi să localizaţi sunetele sau să auziţi în zgomot de fundal.

Care sunt metodele de tratament?

Tratamentul pentru pierderea senzorineurală a auzului variază în funcţie de gravitatea pierderii de auz şi depinde dacă sunt afectate ambele urechi sau numai una.

Ambele urechi

Protezele auditive pot fi de ajutor pentru persoanele cu pierdere a auzului uşoară până la moderată în ambele urechi. În cazul unui nivel mai profund al pierderii auzului, uneori protezele auditive nu ajută suficient. Acest lucru este din cauză că pierderea senzorineurală a auzului determină distorsionarea sunetelor. Amplificarea sunetelor prin intermediul protezelor auditive le face să fie mai puternice, dar nu neapărat mai clare. Chiar şi protezele auditive de bună calitate pot suna distorsionat dacă urechea internă este grav afectată.

În cazul în care suferiţi de pierdere a auzului severă până la profundă şi aparatele auditive nu mai dau rezultate, ar trebui să aflaţi mai multe despre implanturile cohleare. Implantul cohlear este un dispozitiv electronic implantat chirurgical – astfel, ocoleşte partea afectată a urechii pentru a stimula direct nervul auditiv. Spre deosebire de protezele auditive care doar amplifică sunetul, implanturile cohleare transformă undele sonore în impulsuri electrice într-un mod care simulează auzul dumneavoastră natural.

O singură ureche

În cazul în care suferiţi de pierdere senzorineurală a auzului uşoară până la severă într-o singură ureche, atunci cea mai comună metodă de tratament este proteza auditivă. Totuşi, întrucât protezele auditive necesită ca auzul să fie funcţional într-un anumit grad, acestea nu ajută în cazul pierderii profunde a auzului.

În cazul pierderii profunde, implanturile cu conducţie osoasă Baha® pot transmite sunetul prin os, de la urechea afectată, în partea cealaltă către urechea funcţională. Acest lucru facilitează înţelegerea vorbirii în situaţiile zgomotoase şi reduce atenuarea sunetelor din partea surzită. Dacă auziţi normal sau aveţi o pierdere de auz uşoară în urechea bună, implantul cu conducţie osoasă ar putea fi o opţiune bună pentru dumneavoastră.

2. Pierderea auzului conductiv

Denumirea de pierdere a auzului conductiv este folosită pentru a descrie pierderea auzului în urechea medie.

Ce este?

Pierderea auzului conductiv se produce când ceva blochează trecerea undelor sonore către urechea internă, prin urechea externă şi urechea medie. Puteţi simula cu uşurinţă pierderea auzului conductiv acoperindu-vă urechea, în principiu asta înseamnă.

Care sunt cauzele?

Cauzele care conduc la pierderea auzului conductiv sunt variate şi includ afecţiuni precum infecţii ale urechii medii (otită medie), tumori benigne (colesteatom), timpan perforat, traume şi malformaţii ale urechii medii sau externe.

Care sunt simptomele?

În cazul pierderii auzului conductiv, vorbirea este înţeleasă numai dacă este suficient de tare şi zgomotul de fundal este redus. Protezele auditive vă pot ajuta, dar uneori nu este suficient.

Care sunt metodele de tratament?

Pentru persoanele care suferă de pierdere a auzului conductiv, prima soluţie ar fi să apeleze la o proteză auditivă. Această soluţie este adecvată dacă pierderea de auz este uşoară, însă dacă pierderea auzului este moderată sau mai gravă, proteza auditivă este rareori cea mai bună soluţie. Pot exista şi alte motive pentru care oamenii nu pot folosi protezele auditive (de ex. malformaţiile care fac imposibilă folosirea unei proteze auditive), sau pur şi simplu nu au beneficiile pe care le doresc.

Protezele auditive trebuie să crească intensitatea pentru a forţa pătrunderea sunetului prin urechea medie, însă acest lucru poate face ca sunetul să fie distorsionat sau neclar. Pierderea auzului conductiv poate fi corelată şi cu infecţiile urechii, care se pot agrava prin folosirea unei proteze auditive, făcând purtarea acesteia dificilă şi inconfortabilă.

În cazul în care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră suferă de pierderea auzului conductiv, puteţi afla mai multe despre implanturile cu conducţie osoasă Baha®. Sistemul Baha transformă sunetul în vibraţii care sunt transmise către urechea internă prin os, ocolind blocajele din urechea externă şi mijlocie. Aceasta este o cale naturală de a auzi şi majoritatea sunetelor pe care le auziţi zilnic, cum este şi vocea dumneavoastră, sunt auzite parţial prin acelaşi fenomen.

3. Pierderea mixtă a auzului

Pierderea mixtă a auzului este o combinaţie între pierderea auzului conductiv şi pierderea senzorineurală a auzului.

Ce este?

Pierderea mixtă a auzului este o combinaţie între pierderea auzului conductiv şi pierderea senzorineurală a auzului, ceea ce înseamnă că este afectată atât urechea externă sau medie, cât şi urechea internă. Acest tip de pierdere a auzului variază ca grad de severitate de la uşor la profund.  Pentru persoanele cu pierdere mixtă a auzului, sunetele pot fi mai slabe ca volum şi mai dificil de înţeles.

Care sunt cauzele?

Pierderea mixtă a auzului este cauzată de o combinaţie de afecţiuni conductive ale urechii externe sau medii şi afecţiuni senzorineurale ale urechii interne (cohlee) sau ale nervului acustic/auditiv. Factorii genetici, supraexpunerea la zgomot puternic, anumite medicamente şi procesul normal de îmbătrânire pot duce la pierderea senzorineurală a auzului. Malformaţiile congenitale, bolile, infecţiile, tumorile şi leziunile la cap sunt toate posibile cauze ale pierderii de auz, atât conductiv cât şi senzorineural.

Care sunt simptomele?

Dacă pierderea auzului este conductivă, vorbirea este înţeleasă numai dacă este suficient de tare şi zgomotul de fundal este redus. Dacă pierderea auzului este senzorineurală, pot exista dificultăţi în a înţelege vorbirea, deşi aceasta este suficient de puternică.

Care sunt metodele de tratament?

În funcţie de gradul şi de tipul pierderii mixte a auzului, acesta poate fi tratată cu medicamente, intervenţie chirurgicală, proteze auditive sau cu un sistem implantabil auditiv cu conducţie osoasă.

Implantul cu conducţie osoasă Baha® este un tratament eficient în cazul pierderii mixte a auzului deoarece ocoleşte complet elementul conductiv al pierderii de auz şi este direcţionat numai către elementul senzorineural. Aparatele auditive cu perceperea sunetului prin aer trebuie să compenseze atât elementele conductive, cât şi pe cele senzorineurale. De asemenea, studiile indică faptul că Baha îmbunătăţeşte înţelegerea vorbirii în cazul pierderii mixte a auzului1,2.

Un cadru medical vă poate prezenta opţiunile şi vă poate ajuta să luaţi cea mai informată decizie. Dacă nu aveţi încă pe cineva cu care să vă consultaţi, vă putem ajuta să găsiţi o clinică apropiată de dumneavoastră. Când vă gândiţi ce aveţi de făcut, cel mai important lucru este să deţineţi toate informaţiile.