Simțurile joacă un rol definitoriu pentru felul în care primim semnale din mediul înconjurător. Pierderea unui simț reprezintă un lucru grav, cu implicații pe termen lung atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic. Auzul este cel mai activ simț din corp și ne trimite semnale 24/24.

O scădere a auzului de 50 dB poate să afecteze o conversație obișnuită la telefon. O scădere a auzului cu 60 dB o conversație devine posibila doar în condiții de liniște. Dificultățile de înterpretare a semnalelor auditive din mediul înconjurător de cele mai multe ori izoleaza o persoană de semenii săi și se reflectă în comportament și pe plan emoțional, cu consecințe grave atât pe plan fizic cât si mental. Din categoria plângerilor posibile, amintim:

Agitație, nervozitate

Randament scăzut, probleme de concentrare

Dureri de cap

Stări de somnolență, amețeală

Hipersensibilitate auditivă, tinitus (țiuit în urechi)

Anxietate, depresie, frică

Odată cu aceste stări, cresc si problemele de interacțiune socială: Este posibil să apară supărări în rândul prietenilor și familiei. De asemenea, pot apărea probleme și la job-ul zilnic, ducând la o separare graduală, ce afectează în cele din urmă calitatea vieții.